Výživové benefity žitného chleba
Když se zamyslíme nad tím, jaká je hlavní ingredience našich snídaní, svačin či občas i večeří, u mnohých z nás vyvstane na první místo chléb. A nelze se divit, chléb je uzeměným základem mnoha kuchyní po celém světě, včetně té naší české. Jenže pokud se rozhlédneme po pultech obchodů, nabídka je doslova nepřehledná. Bílý, tmavý, celozrnný, bezlepkový a řada dalších variant, jak si v tom všem vybrat? No, je tu jeden druh, o kterém bych se s vámi chtěl podělit více, a tím je žitný chléb. Ten, moji drazí, je skvělou volbou z několika důvodů.
Nejprve se podívejme na výživovou stránku věci. Žito je obilovina, která oplývá vysokým množstvím vlákniny. To je hned první super věc – vláknina. Nejenže napomáhá naší trávicí soustavě zůstat v kondici, ale také zajišťuje, aby nás chléb na delší dobu zasytil. Znáte to, sníte ráno kousek toho bílého pečiva a do hodiny máte pocit, jako byste snědli vzduch. S žitným chlebem se vám to stávat nebude. Máte tady totiž hned několik benefitů – pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje metabolismus a dokonce může sehrát roli i ve snižování rizika některých civilizačních onemocnění.
Žitný chléb v kuchyni
Kromě toho, že žitný chléb je zdravý, je i náramně praktický pro různé kulinářské výtvory. Mám pro vás skvělý tip, co s ním. Upečte si domácí žitný chléb a využijte ho k přípravě osvědčených sendvičů. Je ideální na chlebíčky, a jelikož má specifickou a bohatou chuť, není potřeba ho přehnaně obkládat dalšími ingrediencemi. Někdy stačí opravdu málo. Osmažte si třeba kousek tempehu, přidejte čerstvé listy špenátu, trošičku hořčice a máte výbornou a lehkou večeři. A jestli si přece jen rádi pochutnáváte na něčem sladkém, zkuste žitný chléb potřít třeba jen medem nebo domácí marmeládou. Jeho jemná kyselost bude s tou sladkostí krásně kontrastovat.
Další předností je, že žitný chléb skvěle drží tvar a texturu, takže se vám při mazání ani rozpadat nebude. Já osobně ho miluji i proto, že je výbornou základnou pro různé obložené bagety, kde mých nekonečných kombinací chutí a ingrediencí, které na žitný chléb můžete naskládat, doslova nemá hranice. Je to jako malování na plátno, jen místo štětce používáte máslo a namísto barev máte zeleninu, sýry, luštěniny nebo třeba rybu. Skvělé na tom je, že nakonec si vychutnáte nejen vizuální dílo, ale především ten vynikající, obohatený vkus, který se vám rozplyne na jazyku.
Jak vybrat kvalitní žitný chléb
Dobrá, jsme tedy dohodnuti, že žitný chléb stojí za to zařadit do našeho jídelníčku, ale jak rozpoznat ten opravdu kvalitní? Nuže, řeknu vám, že i na obchodních pultech se vyskytují léčky, které se tváří jako „zdravé“, ale když se podíváte na složení, zjistíte, že jsou plné aditiv a éček. Cesta k dobrému žitnému chlebu vede přes jeho etiketu – tu si důkladně prostudujte. Měl by obsahovat minimální množství ingrediencí a nejlépe bez jakýchkoli zbytečných aditiv. Nechceme přece jíst chemikálie, že?
Když pak vyberete chléb, který vypadá být v pořádku, mělo by to být takové malé pekařské umění. Jen tak si pak ten chléb užijete ve své plné, rustikální kráse. Pokud máte možnost nakupovat v malých pekárnách nebo jste schopní pečení žitného chleba zvládnout doma, berte to jako obrovské plus. Nic totiž nepřekoná tu vůni čerstvě upečeného chleba, který jste připravili vlastníma rukama nebo který pro vás napekl místní pekař, jenž do své práce vkládá veškerou svou energii a oddanost k tradici.
Recept na domácí žitný chléb
Mluvili jsme o tom, jak je domácí pečení výhrou. Tak co takhle vám prozradit jeden jednoduchý recept na žitný chléb, s kterým zazáříte nejen u rodinného stolu? Začněte s tím, že si budete potřebovat opatřit kvalitní žitnou mouku. Pokud jste šikovní, můžete si ji namlet i sami z celých žitných zrn, ale buďme realisti, kdo z nás má doma mlýnek na obilí, že? Takže si běžte pro kvalitní mouku do obchodu nebo ještě lépe přímo od mlynáře, pokud máte tu možnost.
Poté už budete potřebovat jen pár základních ingrediencí - vodu, sůl, trošku sladu nebo medu pro zlepšení kvasu a samozřejmě kvásek nebo droždí. Smíchejte je dohromady, nechte těsto odpočinout, aby mohlo krásně nabobtnat a poté ho hoďte do předehřáté trouby. Já osobně rád experimentuji s přidáváním různých semínek nebo oříšků, aby chléb dostal novou dimenzi chuti a textury. Nebojte se zkoušet a hledat to, co vám nejvíce vyhovuje. A až budete mít hotový chleba, nechte ho chvíli vychladnout, než se do něj pustíte. Nevěříte, jak těžké to může být vydržet tu dobu čekání, až si můžete konečně odříznout ten první kousek, který ještě teplý natřete máslem a máte hotovou pochoutku pro bohy.
Zdravé alternativy příloh k žitnému chlebu
Když už máte ten perfektní pěkný bochníček, je na čase přemýšlet, s čím si ho vlastně dáte. A moc dobře vím, že jako člověk, který se snaží jíst více zdravě, nemusím sáhnout po těžkých a kalorických přílohách. A tak najednou rozjíždím lavinu nápadů, jak svůj žitný chléb obohatit o zdravé a lahodné přílohy.
Podívejme se na několik inspirací. Zaprvé, avokádo - dokonalý společník nejen k toustům, ale i k žitnému chlebu. Rozmačkané avokádo s citronovou šťávou, trochou soli a zakápnuté olivovým olejem, to je prostě neodolatelná a rychlá snídaně, která vás zasytí a dodá potřebné zdravé tuky. A co hummus? Tahle cizrna plná bílkovin je fantastická jako pomazánka nebo dip a skvěle se hodí k nakládané zelenině nebo olivám. Kdo by odolal takovému malému žitnému chleba zahalenému v mírně pikantním hummusu?
A pokud máte chuť na něco opravdu českého, zkuste k žitnému chlebu domácí pomazánkové máslo. Můžete ho zpestřit bylinkami, nasekanou zeleninou nebo třeba sušenou rajčatou. A nakonec, pro ty, kdo mají chuť na něco sladkého, udejme se na cestu směrem k domácím povidlům bez přidaného cukru nebo ke kvalitním arašídovým másle, ideálně bez zbytečných přidaných olejů a soli. Na zdravě upečeném žitném chlebu vám tyto kombinace příloh přináší nejen lahodný zážitek, ale také uspokojení, které jinde nenajdete.
Přínosy pro životní prostředí a závěr
Poslední důvod, proč bychom měli jíst více žitného chleba, není přímo spojen s naším zdravím, ale spíše s péčí o naše okolí a životní prostředí – a to je neméně důležité. Žito je méně náročná plodina, co se týká pěstování, a je schopná růst v mnohdy méně příznivých klimatických podmínkách, kde by jiné obiloviny těžko uspěly. To z něj činí obilovinu šetrnější k naší planetě, což je přesně to, co bychom měli v dnešní době podporovat.
Pro následující rok tak máme další skvělou výzvu – zkuste začlenit žitný chléb do vaší stravy a uvidíte, že vám to přinese spoustu přínosů, a to nejen po gustatorické stránce. Bude to krok, kterým si osladíte nejen chvíle při jídle, ale možná i přispějete k lepšímu světu pro naše následující generace. Ať už jste milovníci chleba nebo příznivci experimentování s novými recepty, doufám, že jsem vám přinesl inspiraci a nové pohledy na tuhle skromnou, ale výjimečnou obilovinu. Užijte si ten chlebík a do nového roku vám přeji mnoho kulinářských zážitků, které budou ručit za úsměvy na tváři a šťastné bříško.
Napsat komentář
Tvá emailová adresa nebude publikovaná. Povinná pole jsou označena *