Jak jíst chleba?

Jak jíst chleba?
Zbyněk Jamník zář 6 0 Komentáře

Výběr správného chleba

Často se mě lidé ptají, Zbyněk, jaký chléb mám jíst? To je otázka, ve které je schováno mnoho odpovědí. Jezte chléb, který máte rádi. Občas se stane, že nás lákají různé exotické chleby, ale srdce a stomáček nám radí něco jiného. To si pamatuji na lekci na základní škole, kdy se nás učitelka zeptala, co rádi jíme na snídani. Odpovědi byly různorodé, ale všichni jsme měli jedno společné - rádi jsme jedli chléb. Chléb je pro nás nejen základem stravy, ale představuje také důležitou kulturní hodnotu. Velmi dobře to znázorňuje staré moudro: „Chléb je základ stolu.“

Ale jaký chléb? To je ten podstatný bod. Osobně preferuji prosný chléb, který mi chutná i po několika dnech. Výběr chleba je ale do značné míry o vkusu a zvyklostech. Různé země, různé chleby. V Německu mají například svůj slavný Schwarzbrot, ve Francii bagetu a my Češi máme rádi svůj tradiční houstičkový chléb.

Chléb jako základ mnoha pokrmů

Mnoho z nás se domnívá, že chléb slouží pouze jako doprovod k jídlu nebo jako podklad pro různé pomazánky. Ale pokud na to přistoupíme s odvahou a chutí experimentovat, tak chléb může být mnohem víc! Vzpomínám si na jednu příhodu z dovolené v Řecku. Potkali jsme tam místního pekaře, který nám ukázal, jak z chleba udělat těstoviny. Byla to skutečně zajímavá chuťová zkušenost.

Seznam pokrmů, které můžeme z chleba připravit, je skutečně velký. Od klasických těstovin, přes knedlíky až po chlebový pudink. A pokud máte rádi slané pečivo, určitě neodoláte chlebové pizze. Myslím, že bych mohl celý den mluvit o receptech s chlebem. Ale pojďme dál.

Pravé umění krájení chleba

Krájení chleba je obyčejnou činností, kterou děláme skoro každý den. Kolikrát jsme ale nad tím opravdu přemýšleli? Krájení chleba je totiž také malým uměním a rozhodně bychom mu měli věnovat větší pozornost. Jako dítě jsem strávil hodně času u svých dědů na vesnici a pamatuji se na to, jak mě děda vždy nechal krájet chléb na večeři. Měl jsem z toho obrovskou radost a dodnes si to velice vážím. A tak si zachovejte chvíli pro sebe, než vezmete nůž do ruky a začnete krájet.

Když krájíme chléb, měli bychom se zaměřit na několik základních pravidel. Chléb by měl být krájen s láskou a respektem. Když na to přijdete, je to dost podobné jako s výchozími surovinami - kdysi někdo se narozdíl od nás staral o obilí, sklidil ho, někdo ho pak zpracoval na mouku a pekař z té mouky upekla chléb. To je dobrodružství, které bychom měli respektovat. Prostě si uvědomte, kolik práce dalo vzniknout tomu bochníku, který máte právě před sebou.

Užijte si svůj chléb na maximum

Na závěr bych chtěl říci, že nejdůležitější je užít si svůj chléb na maximum. Ať už je to tím, že se rozhodnete vyzkoušet novou chlebovou pomazánku nebo si dáte k chlebu oblíbenou polévku, vždy se na to těšte. Já osobně nejvíce miluji teplý, čerstvě upečený chléb se solí a máslem. Pro mě je to nejlepší způsob, jak si užít příchuť chleba.

Příště, když si budete dávat chleba, zavřete na chvíli oči a zaměřte se na každý kousek, který jíte. Objevíte znovu jeho chuť, vůni a strukturu. Je to opravdový zážitek, který vám může změnit perspektivu na chléb. Já osobně jsem tímto způsobem objevil novou úctu k chlebu a každodennímu jídlu.

Proto tedy, přátelé, užívejte si svůj chléb na maximum a pokud máte nějaké své oblíbené recepty nebo tipy, neváhejte se o ně se mnou podělit. Vždyť jak se říká, sdílení je polovina radosti.

Napsat komentář

Tvá emailová adresa nebude publikovaná. Povinná pole jsou označena *

*